При търсенията си на житейска мъдрост, човек често може да изпадне в затруднение при наличието на толкова много философски школи, мъдри мисли и цитати, подходи, дори религии. Все пак, има философии и течения, които си струва човек да разгледа, които биха ми помогнали да се опита да осъзнае светът, който го обгражда.

Не е нужно човек да изповядва една философия без да се запознава с друга, както не е нужно една философия да се използва за всички случаи. Даже напротив, може би за определени ситуации е по-добре да сме стоици, докато в други ситуации таоизмът ще има много по-благотворен ефект.

Нека погледнем няколко философии, които с огромното си богатство са дарили и развили световната мисъл и напредничавост, и докато четем следващите редове да не забравяме, че философия означава в буквален превод „любов към мъдростта“.

Стоицизъм

Стоицизмът има богата история, като първоначално бива наричан „Зенонизъм“ на името на Зенон Елейски, античен философ, за когото не се знае много. Ученик на философът Парменид (учителят на Парменид бил Аминий, който се смята за питагореец), фрагменти от творбата му „За природата“ биват цитирани от по-късните философи, като основна линия, е че сетивата могат да излъжат човека в преценката му, като Аристотел почти изцяло иска да обори труда му.

Идеите на Зенон са пряко вдъхновени от киниците (антични философи, които критикували обществените норми и ценности; оттам и „циник“), които били оглавени от Антистен (последовател на Сократ), по-късно Клеант наследява и доразвива стоицизма. Във времето Диоген Вавилонски, Епиктет и Марк Аврелий (и още др.) поддържат философията, като всеки от тях развива и я практикува. Смята се, че дори последователите на Александър Велики били от тази школа.

Мъдрости от Марк Аврелий (12 цитата):

~ „Нищо няма такава голяма сила да разшири съзнанието, като способността постоянно да се търси и осмисля наблюдението над живота“.

~ „Погледни към миналото, където империи са се издигали и сгромолясвали, и можеш да видиш в бъдещето“.

~ „Всичко, което се случва, е както трябва да се случи, и ако наблюдаваш внимателно, ще разбереш, че е така“.

~ „Вселената е промяна, мислите ни определят живота“.

~ „Животът не е добър или зъл, но е място за доброто и злото“.

~ „Погледни в себе си. Вътре е фонтанът на доброто и винаги ще бълбука, ако човек усърдно копае“.

~ „За мъдрите животът е загадка, за глупците – решение“.

~ „За да разберете истинската природа на хората, трябва да навлезете в света им, да разгледате техните въжделения и нежелания“.

~ „Всичко, което е красиво, придобива красотата от себе си и не иска нищо в замяна. Възхваляването не е част от него, защото нищо не става по-добро или по-лошо от похвалата“.

~ „Да живееш щастливо е вътрешната сила на душата“.

~ „Душата се оцветява от цветовете на мислите“.

~ „Единственото богатство, което ще задържиш завинаги, е това, което си дал“.

Мъдрости от Сенека (13 цитата):

~ „Беден е не човекът, който има малко, а този който иска твърде много“.

~ „Гневът, ако не е удържан, е често по-нараняващ към нас, отколкото болката, която го е провокирала“.

~ „Ако наистина искаш да преодолееш нещата, които те тормозят, трябва не да бъдеш на различно място, а да бъдеш различен човек“.

~ „Късметът е случването, когато подготовката се срещне с възможността“.

~ „Ако човек не знае към кое пристанище се е насочил, никой вятър не е попътен“.

~ „Всяка жестокост произхожда от слабост“.

~ „Няма лесен път от земята към звездите“.

~ „Трудностите утвърждават ума, както занаятчийството тялото“.

~ „Понякога дори да живееш е кураж“.

~ „Силата на ума трябва да е непобедима“.

~ „Животът който имаме не е краткотраен, а го скъсяваме; не сме зле подготвени, но използваме каквото имаме, прахоснически“.

~ „Най-големите благословии на човечеството са вътре в нас и можем да се пресегнем към тях. Мъдрият е задоволен със себе си, без да иска това, което не е“.

~ „Този който е смел, е свободен“.

~ „Никой човек не е придобил мъдрост чрез късмет“.

Таоизъм

Учението Тао или Дао, предоставя различен поглед към реалността – действието на бездействието. Въпреки че така опростено може да се изрази, съвсем не е безполезна философия. Даже напротив, в забързаното и свръхдинамично ежедневие и кризи, Тао може да ни помогне много повече, отколкото сме предполагали.

Система от комбинирани философски концепции, възниква през 6 век пр.н.е., като главната идея е пътят на хармонията (в превод Дао/Тао означава „път“), и признанието на така наречените „Три съкровища“: състрадание, умереност и скромност. В центъра ѝ винаги се споменава името Лао Дзъ, който се смята основоположник на философското движение, а според някои версии и учител на Буда и на Конфуций.

Мъдрости от „Тао те чинг“ (16 цитата):

~ „Този, който побеждава другите е силен; този, който побеждава себе си е могъщ“.

~ „Този, който контролира другите може да е силен, но по-силен е този, който е майстор над себе си“.

~ „Този, който знае, че достатъчното е достатъчно, винаги ще има достатъчно“.

~ „Когато разбия представата за себе си, превръщам се в това, което мога да бъда“.

~ „Враговете на човек не са демони, а хора“

~ „Да знаеш другите е мъдрост, да знаеш себе си – просветление“.

~ „Когато приемеш да бъдеш себе си и не се съревноваваш или състезаваш с другите, тогава всички ще те уважават“.

~ „Бъди доволен с това, което имаш; радвай се на нещата каквито са. Когато осъзнаеш, че нищо не липсва, целият свят е твой“.

~ „Прави трудните неща, докато са лесни и прави великите неща, докато са малки. Дългият път започва с една стъпка“.

~ „Великите неща са изградени от малки дела“.

~ „Имам три неща да ви науча: състрадание, умереност и скромност. Това са трите ви най-големи съкровища“.

~ „Да водиш хората, върви подир тях“.

~ „Мъдрецът не държи за себе си. Помагайки на другите, помага на себе си; давайки на другите, дава на себе си. Небето винаги дава на човек добро и не дава лошо. Мъдрецът трябва да действа, но не и да се съревновава“.

~ „Този който притежава има малко, този който раздава има много“.

~ „Човек когато е на прага да успее, често се проваля. Ако човек остане бдителен в края, както в началото, няма да има провал“.

~ „Отнасяй се с добро към тези, които са добри, също така третирай с добро, тези които не са добри. Така доброта е постигната. Бъди честен към тези, които са честни, и бъди честен към тези, които са нечестни. Така се постига честност“.

Питагорейство

Основател на тайно общество, математически гений и мъдър философ, Питагор бива запомнен през годините с острия му ум и проницателност, както и с мистицизма на тайното общество, което оглавява и последователите му, които се наричали „питагорейци“.

Това което можете да приемете от наследството на Питагор е да бъдете борбени, да бъдете уравновесени в стресови ситуации (в работа и в дома), да мислите как да стигате до решения, но не в гняв; винаги да се стремите да се опознаете, за да бъдете по-добри и в дела, и в думи, и в действия; да тренирате волята си (примерно в работата имате твърде много задачи и шефовете ви притискат, останете спокойни, търсете решения и вършете с чиста съвест).

Ето няколко цитата, които формират еволюцията на философията, както и могат да ви помогнат дори и в съвременния свят:

Мъдрости от питагорейството (16 цитата):

~ „Бъди в тишина и нека думите бъдат повече от тишината“.

~ „Никой не е истински свободен, докато не подчини империята вътре в себе си. Никой човек не е свободен, докато не командва себе си“.

~ „Не казвай малко чрез много думи, а много чрез малко слова“.

~ „В гняв се въздържайте от приказки и действия“.

~ „Най-старите и къси отговори “да” и “не”, са тези които изискват най-много обмисляне“.

~ „Човек е най-голям, когато е на колене помагайки на дете“.

~ „Нека никой не те убеждава със слова или дела, за това което не е най-добро за теб“.

~ „По-добре в тишина, отколкото безмислени и неискрени слова“.

~ „Не преследвай щастието, то е винаги в теб“.

~ „Каквото и да мислят за теб, прави това, което мислиш за редно“.

~ “Бъди еднакво уравновесен при обвинение и хвалебствие.”

~ “Не думай велики неща, а прави велики дела.”

~ “Избирай да си силен духом, отколкото телом.”

~ “Практикувай справедливост словом и в дело, не изпадай в навика да вършиш каквото и да е безразсъдно.”

~ “Добре попита мъдрост, никога не се забравя.”

~ “Над всичко, уважавай себе си.”

Модерна философия

Няма специфично движение от модерната философия, която да се отделя както в античната или източната като стоицизъм или даоизъм, затова ще представя най-ярките имена от „новото време“ (Ренесанс и пред-индустриален период). Изключително интересен период на възраждането на мисълта (след средновековие), Просвещение и наука, допълващи се в ново време на търсенето на човека. Докато през средновековието философията се трансформира в религиозно тълкувание, въпроси за вярата и теологични спорове, то през Ренесансовата епоха, мислители се връщат към античното схващане, като го комбинират със съвременно за тогава напредничаво научно възраждане.

Философията на новото време се дели на два клона: ранна-модерна и късна-модерна философия. Към ранната философия се поставя периодът между 16-ти и 18-ти век, въпреки че някои учени все още спорят за по-ранното ѝ възникване (по-тясно обхващане 17-18 век започваща с Рене Декарт). Големите имена, които бележат този период са Рене Декарт, Джон Лок, Томас Хобс, Блейз Паскал, Волтер, Исаак Нютон и Емануил Кант.

Късна-модерна философия се препокрива с ранната с посочена точна година 1781 година с появяването на труда на Кант „Критиката на чистия разум“ (Critik der reinen Vernunft). В голямата си част развита от немски философи-идеалисти с главната линия на разглеждане, че светът е рационален и може да бъде познаваем (за разлика от средновековната мисъл, когато Бог се поставя в центъра, и че светът е мистика).

Мъдрости от Емануил Кант (11 цитата):

~ „Практиката без теория е сляпа, но теория без практика е умствена гимнастика“.

~ „В правото човек е виновен, когато нарушава правата на другите. В етиката е виновен само при мисълта“.

~ „Две неща най-много ме възхищават: нощното звездно небе и моралният компас вътре в мен“.

~ „Науката е сборно знание, мъдростта – сборно познание за живота“.

~ „Моралността не е доктрина как да достигнем щастието, а ни насочва към осъзнаването да бъдем достойни за щастието“.

~ „Да бъдеш, значи да вършиш“.

~ „Ако човек живее като червей, не бива да се оплаква, когато бива потъпкван“.

~ „Този който е жесток към животни, става труден към делата си с хората. За сърцето му можем да съдим по отношението му към животните“.

~ „Незрялост е когато човек не може да използва интелектуалния си потенциал без намесата на друг човек“.

~ „Неблагодарността е есенцията на подлостта“.

~ „Дори философите слагат на пиедестал войната, забравяйки гъркът, който казал: „Войната е дело, което размножава повече зло, отколкото убива“.

Мъдрости от Фридрих Ницше (14 цитата):

~ „Без музика, животът би бил грешка“.

~ „Не липсата на любов, а липсата на приятелство, прави бракът нещастен“.

~ „Това което не ни убива, ни прави по-силни“.

~ „Не съм разстроен, че ме излъга, а че отсега-нататък не мога да ти вярвам“.

~ „Този който се бори с чудовища, трябва да се старае самият той да не се превърне в чудовище. Ако се взреш достатъчно дълго в бездната, тя ще се взре в теб“.

~ „Трябва да притежаваш хаоса в себе си, за да можеш да родиш танцуваща звезда“.

~ „Понякога хората не искат да чуват истината, за да не си разбият илюзиите“.

~ „Личността винаги страда, когато се съпротивлява да не го погълне общността. Ако се пробваш, често ще се чувстваш самотен, а понякога и ужасен. Но никоя цена не е твърда висока, за да притежаваш себе си“.

~ „Всеки ден е загубен, ако не сме танцували поне веднъж“.

~ „Змията, която не може да свали кожата си умира. Умовете, които биват спирани да променят мненията си, спират да бъдат ум“.

~ „Никой не може да построи мостът, по който да минеш над реката на живота; никой освен теб“.

~ „Най-сигурният начин да поквариш младежта, е да възхвалява тези, които мислят като него, вместо да се вслушва в тези, които мислят различно“.

~ „Мислите са сенките на нашите емоции: по-мрачни, по-кухи и по-прости“.

~ „Всеки мислител се бои повече от това да бъде разбран, отколкото неразбран“.

Конфуцианство

Конфуций бива повлиян от Таоизма и в частност Лао Дзъ, създава своя философия кръстена на негово име: конфуцианство. Интересното, е че китайският народ е изповядвал конфуцианството в продължение на 2500 години, поради изключително задълбочените и проникновени съвети и есенция за семейството, традицията, държанието и благородничеството.

Мъдрости от Конфуций (12 цитата):

~ „Всичко има красота, но не всеки я забелязва“

~ „Това което достойният човек търси е вътре в него, а това което недостойният търси е в другите“

~ „Добре управлявана държава, ако има бедност, трябва да се срамува. Зле управлявана държава, ако има разточителство и богатство, трябва да се срамува“.

~ „Няма значение колко бавно вървиш, стига да не спираш“.

~ „Когато гневът те превзема, помисли за последствията“.

~ „Когато е очевидно, че целите не могат да бъдат постигнати, не си нагаждай целите; нагаждай  стъпките“

~ „Преди да тръгнеш по пътя на отмъщението, изкопай два гроба“.

~ „Успехът зависи от предварителна подготовка, и без такава, със сигурност ще има провал“.

~ „Не налагай на другите това, което ти самият не желаеш“.

~ „Най-голямото постижение не е никога да не се проваляме, а да се изправяме всеки път след провал“.

~ „Колкото повече човек медитира върху добри мисли, толкова по-добър ще е вътрешният му свят, както и отразяването във външния“.

~ „Без уважение, какво разграничава човекът от животното?“.