Кой е Асклепий/Ескулап?

Асклепий/Ескулап е бог на медицината, син на Аполон и нимфата Коронида (според писателят Аполодор е Арсиноя, правнучка на Персей, а според други само на Аполон), дъщери са му „Асклепиадите“ – Хигея („Здраве“), Ясо („лечение, възстановяване от болест“), Ацесо („лечение, лечебен процес“), Егъл (богиня на доброто здраве) и Панацея (богиня на универсалното лекарство).

Статуя на Асклепий. Глипотек, Копенхаген

Първоначално богът на медицината се наричал Хепий и получил новото си име Асклепий след като излекувал владетелят на Епидавър Асклес. Според друга версия, името е дадено директно от Аполон, когато го изважда от корема на Коронида.

Как се родил Асклепий: Делфийската традиция гласи, че Асклепий е роден в храма на Аполон, като една от Трите мойри (Лахесис, превежда нишката на Съдбата) му била акушерка. Според финикийската традиция, Асклепий е роден без майка; според римската, самият Аполон изважда на бял свят Асклепий от убитата от стрелите на слънчевия бог нимфа Коронида.

Известният символ на Асклепий, змията увита около жезъл, има своите корени в две отличителни поверия:

  • Легендата за змията, която се увива около тоягата му, докато мислел как да излекува Главк, който бил на смъртно легло, несъзнателно, потънал в мисли, убива змията като я удря многократно. След малко дошла друга змия с билка в уста, поставя я върху мъртвата и я връща към живота. Виждайки случката, Асклепий взима от същата билка и излекувал Главк;
  • Змията винаги се смятала за символ на мъдрост, но и като пазител на кладенци (лечебна вода), около които по-късно се правят асклепиони.

След 5 век пр.н.е., култът към Асклепий набира популярност и в чест на бога на лечението, били построени асклепиони (светилищата в чест на Асклепий), като най-древният от тях се намирал в Трикала (Страбон, 1 в.пр.н.е., все още неоткрит), а най-известният бил в Епидавър. Локациите са избирани неслучайно извън градовете, близо до езера/кладенци, до хълмове, заради вярването в лечебните свойства на обстановката и хармонията на природата и пейзажа (до ден днешен, болнични заведения се спазва тишина, спокойствие и локациите се избират по възможност близо до зеленина, паркове или водни басейни).

Лечебният процес в Епидавър: Поклонници от всякъде се стичали до Епидавър, за да бъдат лекувани. Първо, се минавало през период на пречистване (катарзис, katharsis – „пречистване“), който включвал до шест дни специална диета и ритуални бани. Следва диагностициране – след пречистването лечител преглежда болния и му дава предписания като се въвеждали в транс състояние чрез халюциногени. Асклепий трябвало да се яви в съня на болния, за да му даде указания как да се излекува, но в случай, че не го посети, жреци от светилището тълкували каквито видения имал болния.
После се предписвали билки или режим на хранене (диета), а когато било необходимо, имало и операции с анестезия.

След излекуването, вече здравият поклонник, давал приношение на животно в чест на Асклепий или модел от керамика на излекуваната част, в други случаи – плоча с описание на пациента, лечението и в коя част от тялото си чувствал облекчение.
Особеност за някои лечебни храмове била ритуалът кучета да ближат раните на болните, а в други храмове – определен вид неотровна змия (в чест на Асклепий – „ескулапови змии“) се пускали при болните, където спели.

Посещението на болно дете в храма на Ескулап, художник: Джон Уилиям, 1877 г.

Други светилища: о-в Кос (лекарите на острова се считали за наследници на Асклепий); Древна Пауталия (днешен Кюстендил, България).

Оригиналният текст на Хипократовата клетва, Асклепий бива главно божество, на което лекари давали своят обет: „Кълна се в Аполон Лекаря и в Асклепий, в Хигия и Панацея, и във всички богове…“.

Мит за Ескулап (Асклепий)

Ала  не само отмъстител е Аполон, не само гибел изпраща той със своите златни стрели; той и лекува болести. А синът на Аполон, Ескулап, е бог на лекарите и на лечебното изкуство. Мъдрият кентавър Хирон отгледал Ескулап по склоновете на планината Пелион. Под неговото ръководство Ескулап станал такъв изкусен лекар, че надминал дори самия си учител Хирон. Ескулап не само церял всички болести, но даже и умрели възвръщал към живот. С това той разсърдил владетеля на царството на умрелите Хадес и гръмовержеца Зевс, тъй като нарушил закона и реда, установени от Зевс на земята. Разгневеният Зевс хвърлил своята светкавица и сразил Ескулап. Но хората обожават Аполоновия син като бог лечител. Те му издигат много светилища и между тях светилището на Ескулап в Епидавър.

Навсякъде в Гърция тачели Аполон. Гърците го почитали като бог на светлината; като бог, който очиства човека от злото на пролята кръв като бог, който разкрива волята на баща си Зевс и който наказва, изпраща болести и ги лекува. Почитали го гръцките младежи като свой покровител. Аполон е покровител на мореплаването, той подпомага основаването на нови колонии и градове. Художници, поети, певци и музиканти се намират под специалното покровителство на предводителя на хора на музите, китареда Аполон. По култа, който гърците отдавали на Аполон, той е равен на самия Зевс Гръмовержец.

Мит от А. Кун