Ходер и Балдер/Балдур

Богинята Фриг, съпруга на бог Один, била главна богиня и приемала с охота тази си роля. И като горда богиня не смятала, че е редно да прислужва на мъжа си, а на свой ред Один смятал жените за капризни и простодушни. Когато обгрижвал с мили ласки Фриг, личала неговата неискреност.

Фриг била покровителка на родилките. Помагала на жените при раждане, научила родилките да лягат на постеля от треви с жълти цветове, чиято остра миризма прогонвала бълхите. Фриг ги насочвала с гласа си, когато раждали, с успокояващите увещания на майчинска любов. Станала покровителка и богиня на любовта. Фрея била на романтичната страстна любов, докато Фриг – на всеотдайната майчинска ласка. Така нежно обичала и своите синове Ходер и Балдер, отгледала ги в двореца Фенсалир. Обожавала ги дори. Но странни били синовете ѝ, като денят и нощта.

Ходер бил напълно сляп и много як. Предпочитал усамотението, слушал много и изпълнителен бил. Поради мрака пред очите му, понравил му се и мракът въобще – станал бог на мрака и зимата. Зимно време обичал да скита, зимата е дълга и могъща; тя е тиха, в очакване, и винаги идвала – като майчинска обич.

Балдер пък бил лъчезарен, весел, носел се леко. Спокоен, ведър, проницателен, внимателен. Някои казвали и мъдър, но с мъдростта на баща си Один не може да се съревновава. Балдер усещал света интуитивно, със сетивата си, обхващал го и го разбирал. Усещал всяко стръкче трева, всяко поточе, всеки полъх, с всичко се чувствал едно цяло.

Балдер сънува

Ведрият Балдер обаче страдал нощем от кошмари. Сънища на призрачни черепи, тъмни видения и предусещане за смърт го спохождали. Оплакал се на майка си Фриг, а тя не била учудена – и тя можела като Один, макар не така изкусно, да предусеща и вижда събития.

Всички замерят Балдер, (1902) Elmer Boyd Smith

Фриг, като главна богиня в пантеона на асите и като съпруга на Один, също имала право да сяда на трона Хлидскялф. Седнала и започнала да оглежда и да се взира в другите царства, да търси и ето, че открила – в Нифелхейм имало пророчица, която може да разгадае сънищата.

Один впрегнал осмокракият Слейпнир и заминал за Нифелхейм да дири пророчицата. Гадателката му казала, че Подземното царство на Хел очаква Балдер, това му било съдба, а ведрият му дух ще осветява Подземното царство, както свещ осветява тъмна пещера. Один се върнал при съпругата си с лошата вест.

Фриг обаче не била съгласна – нямало да остави това така. Взела си наметалото, със свойства като това на Фрея, и полетяла с него по света. Убедила огъня, металите, камъните, дърветата, болестите, зверовете, птиците, отровите и змиите, да не наранят и да вредят на Балдер. Така Балдер бил в гарантирана безопасност – никой и нищо не ще му навреди.

Боговете дори си спретнали забавление – замеряли Балдер, мушкали, пронизвали. Нищо. Било забава за всички. Дори Тор с могъщия Мьолнир го цапардосал – нищо.

Локи не бил развеселен, напротив – не му харесвало това, което се случвало. Преобразил се на старица и отишъл при богиня Фриг. С хитрост и коварство, преструвайки се като загрижена стара жена за Балдер, запитал защо всички така замерят божеството. Фриг с усмивка обяснила, че това е просто забавление, че всичко е наред, Балдер е невредим. На свой ред старицата попитала, нямало ли нещо все пак да му навреди, а Фриг неподозирайки кой задава въпроса, отговорила съвсем искрено, че един имелов лист не се заклел – бил твърде малък.

Последни думи на Один към Балдер, 1908  W. G. Collingwood

Това и чакал Локи – слабост да намери. Издирил имеловият храст и направил стрели от него. И тук планът му станал още по-коварен: придумал Ходер, слепият му брат, да участва в играта да замеря брат си. Ходер след кратко увещание се съгласил, а Локи станал невидим за окото. Балдер приветствал Ходер и дори го подканил – какво толкова, тези стрели в ръцете му, нищо няма да се случи, ще е забавно. Невидимият Локи насочил ръцете на слепия Ходер, който опъвал тетивата на лъка, отпуснал стрелата и полетяла право с имеловият връх през тялото на Балдер. Веселият бог паднал мъртъв. Асгард бил потресен. Фриг веднага заразпитвала има ли някой да слезе при Хел в Подземното царство, да намерят начин да върнат Балдер. Хермод, друг син на Один, се съгласил и се качил на осемкракия жребец Слейпнир. Яздил девет нощи до царството на Хел, за да пусне любимецът на всички – Балдер.

Балдер и Подземното царство

Условието на Хел било да пусне бог Балдер било, целият свят да заплаче за него. Ако всеки на света, без ни едно изключение, може да отрони няколко сълзи за красивия Балдер, то тя ще го пусне. Ако не, то тя ще го държи, докато не дойде Рагнарьок.

Асите се заели веднага да разпратят вестоносци навсякъде по света, по четирите краища, из царствата. Всички се присъединили освен великанката Ток. Някои дори биха казали, че това бил самият Локи преобразен. Ето, само великанката не заплакала и така условието било нарушено, а Балдер заточен в Хел.

Богиня Фриг се скрила зад завеса от сълзи, а Один, искащ мъст, взел великанката Риндр за своя съпруга. Родила му бога Вали, който пораснал и възмъжал преди да се мръкне. Вали убил Ходер, а боговете станали дванадесет, като двама – в Хел.

Балдер останал в Хел, Один милеел по него, а Фриг милеела и по Балдер, и по Ходер, и за всичко. Редът се заместил с хаос, а зората на Рагнарьок наближавала.