В която и ситуация да се намирате (домашна карантина, застояло положение или нещо друго), стига да имате възможността, тук ще намерите няколко добри съвета за изолираността, затвореността, или ако се чудите как да оползотворите времето.

Карантина или не, важно е да държим разсъдъка си, имунитета си и формата си на високо ниво по всяко време, а това са съветите, които биха ви помогнали:

Четете книги

Сега, ако не кога, е времето да прочетете любим роман, да довършите започната книга или да се върнете към това забравено хоби. А може би не сте от този тип хора, които обичат да четат проза и поезия, то сега е идеалното време и за образование – помислете каква информация бихте искали да узнаете, може би за ваше хоби, може би по работа, сега е моментът за образование.

Не забравяйте – книгите доусъвършенстват речта и синтаксиса, попълват знанията ви, развиват въображението ви.

Може да обмислите да прочетете в следните стилове:

 • антична поезия;
 • класическа литература;
 • философия и етика;
 • психология и социология;
 • биология, химия и др. научна литература.

Хранителен режим

При закупуването на много стоки, отделете внимание на здравословен режим и дисциплина на храненето. Консервите стават за Апокалипсиса, но не се лишвайте от разумността на храненето, на културата на храненето и не преяждайте.

Може да се осведомите за различни типове режими и диети, не прекалявайте, не изпадайте в крайни състояния.

Имайте равновесие между протеин и мазнини, по-малко въглехидрати от сорта на картофи и хляб. Ето и няколко други храни върху, които може да се фокусирате:

 • ядки – орехи, сурови бадеми, сурови лешници, бразилски орех (не се препоръчват при кашлица и болно гърло!);
 • сушени плодове (червена боровинка, стафиди);
 • плодове (сезонни – портокали, ягоди, боровинки, малини, капини; по-малко банани);
 • равновесие на протеина (1 път на 2 дни месно; отделно риба);
 • варени зеленчуци;
 • сирена.

Това са примерни храни, вие решавате как да ги преподредите. Потърсете за рецепти, както и се информирайте за леки храни според вашият организъм (ако сте вегани или вегетарианци, потърсете добри и лесни рецепти за това).

Правете упражнения

Нямате време да тренирате или се връщате след работа твърде уморени?
Сега можете да предприемете няколко лесни стъпки за тренировки вкъщи и дори в парка.

Разбира се, бъдете отговорни, вкъщи ако имате деца ги пазете, ако имате съседи не правете твърде много шум, а ако излизате навън – не се събирайте на едно място с твърде много хора или имайте препаска на устата, носа, очите. Всичко в рамките на разумното и безопасното.

Ето и една опростена примерна програма:

 • леки разтягания (има много хубави йогийски упражнения за еластичност) – правете ги леко, не бързайте;
 • лицеви, коремни, скоци – ако имате съседи, все пак се съобразете, ако и те са в ситуация на домашна карантина;
 • скоци на въже – чудесно кардио;
 • други леки упражнения със собствено тяло и тежест – планкове, стоеж на ръце (за по-напреднали), експериментирайте.

Всичко правете отговорно, внимателно и търсете информация.
Здравето ви е по-важно от егото, затова му отделете време.

Време за семейство

Много хора под домашна карантина са отделени от членове на семейството си, но тези които са с вас, обърнете им внимание.
Поради забързаността на времето и ходенето на работа, много хора не обръщат достатъчно внимание на най-близките си, но сега е идеално време да поиграете повече с децата, да гледате повече филми с любимия си, да поговорите за живота си.

Ако имате настолна игра, играйте заедно; ако имате компютър, може да играете заедно (има много игри пъзели, които могат да сплотят семейството).

С партньора си често хората свикват и живеят като съквартиранти. Обърнете внимание – човек е една планета, една галактика, една вселена – идеален момент да опознаете и да изживеете първите моменти на влюбването, когато сте си говорили с любимия с часове по телефона.

Пролетно почистване

Карантината в цял свят се падна точно в пролетно време. Сега без да бързате, може да преподредите къщата, да я почистите, да изхвърлите ненужни вещи, да видите какво друго може да обзаведете. Варианти много, а чистият дом е чист ум.

Също може да си разпределите бюджета, битовите сметки, бакалския дневник – подредбата ще ви помогне да видите по-фокусирано нещата за следващите седмици.

Почистване на менталните процеси

Това директно може да се свърже с предния съвет – почистването на дома, ако се прави като вид медитация, може да помогне да ви помогне на менталните ви процеси, избистреност на ума, възвръщане на енергия. Важно е да не се бърза и претупва.

Разбира се, не е задължително да чистите, за да си подредите ума. Може да си направите отчет за годината, размисли и дневник за това какво сте правили и какво искате да правите, примерни планове къде и как да напредвате. Живеем в информационна епоха – използвайте я за вашето израстване.

Мислете позитивно и градивно – емисиите спадат

Освен негативите, има и позитиви.  Емисиите от коли, автобуси, самолети и фабрики намаляват драстично.
В тази връзка излизайте на въздух, разбира се предпазливо и не се блъскайте с всички в един парк. При положение, че е позволено – правете кратки разходки, на достатъчно разстояние от следващия човек, взимайте предпазни мерки откъм екипировка и все пак избягвайте възрастни и деца, доколкото можете – техните имунни системи са по-крехки. Ако имате двор, излезте на него.

Също ако имате балкон или прозорец – дишайте. В тази връзка, пробвайте и дихателни упражнения от йога:

 • запушете едната ноздра и от другата вдишвайте и издишвайте 10 пъти бавно; сменете ноздрите;
 • на спокойствие затворете очи и дишайте бавно с пълния капацитет на дробовете си;
 • можете докато дишате бавно да пробвате: 1. Вдишване 5 секунди, 2. Задържане 5 секунди, 3. Издишване 5 секунди.

Може да усетите лека замаяност, това е от наличието на повече кислород и забавянето на процесите в тялото в пълен покой. Правете нещата бавно и спокойно.

Поправка: Поради затягането на мерките в градове и села, не се позволява паркове, а на някои места се ограничава и излизането. Бъдете разумни, текстът е непроменен, но моля концентрирайте се върху дишането и упражненията – те са особено важни. Въздух, светлина и здраве!

Бъдете промяната

Използвайте ситуацията. Всички съвети дотук са за ваша полза, вие решавате.
Образовайте се възможно много за следствията от глобалната ситуация и предлагайте решения във вашата сфера.
Има много какво да се научи и още толкова да се приложи. Критиката е добра, когато е градивна; оплакването не ни върши работа.

Писането на тази статия е по повод Ковид-19 – много емоция и фрустрация има в това положение на глобална карантина. Нека този повод не е извинение да не търсим решения, а напротив – да бъдем по-изобретателни и да работим, доколкото можем, за личното си развитие, за кариерното си развитие, за семейните си връзки (към любимия, към децата, към родителите си).

Бъдете промяната, бъдете разумни!