Тримата Безсмъртни или Тримата суверени, са митологични владетели или божества в древен Китай. Те биват споменавани като “Тримата суверени и Петимата императори” в различни древни текстове, като най-старата датировка е 94 г. пр. н.е. (“Записи на Великия историк”, истинско име Шиджи, Хан династия).
Има няколко вариации на имена в титлите “Трима суверени” и “Петима императори”, но в този текст от 94 г. пр.н.е. Тримата суверени са изредени така: “Небесен суверен или Фу Си 伏羲”, “Земен суверен или Ню Уа 女媧” и “Човешки суверен или Шън Нун 神農”. В друг текст, който долните митове интерпретират “Серия на суверените 帝王世系” (без датировка), за Тримата суверени са изредени Фу Си, Шън Нун и Жълтия император (Хуанди).

Фу Си

Китайците боготворят великата цивилизация на трима безсмъртни, които следят внимателно нуждите на хората. Тези трима безсмъртни са Фу Си, Шън Нун и Хуанди, които са в основата на изграждането на тази велика цивилизация.

Фу Си бил мъж на Ню Уа – драконовата богиня, която създала първите хора от глина. Той също имал като нея драконово тяло и човешка глава. За Фу Си се говорело, че знаел толкова много, че можел сам да създаде цялата цивилизация. Много от неговите открития били вдъхновени от заобикалящата го природа. Той пръв дал на хората огънят, като гледал пожарите в горите, вдъхновил се и със знанието си могъл да подари това умение. С това помогнал на хората да си приготвят и топлят храна, както и себе си да топлят в студените нощи и зимни дни.

Друго изобретение на Фу Си било рибарската мрежа. Наблюдавал как паякът изгражда своята паяжина и по това се вдъхновил и направил първата рибарска мрежа. Подарил я на хората, за да се снабдяват с храна от реките и моретата.

Двете открития, мрежата и огънят, накарали Фу Си да осъзнае значимостта на природата. От нея всякакви суровини и способи за оцеляване и живот можело да се намерят. Като например небето: то можело да подскаже дали ще вали или ще е слънчево, а земята – при правилното обработване дали ще е плодородна и какво може да расте от нея. Страшно много се вдъхновил от цялото знание на природните сили, че пръв създал първата система за писане в Китай.

Осемте триграми, ба гуа, така се наричала тази система. Триграмите били поредица от символи, състоящи се от по три чертички, нарисувани в различни съчетания. Някои твърдят, че Фу Си се вдъхновил от осемте вятъра, но може би най-истинно било, че искал да запази знанието за природата: знак за небето, земята, водата, огъня, планините, бурята, вятъра и за блатото.

В основата на писмената система били осемте символа, така ставала все по-сложна и се развивала, докато накрая хората могли да пишат всичко от заобикалящия ги свят. Хората им придавали дори магическа сила, и по тази система правили предсказания за бъдещето.

Фу Си чертае и мисли над триграма, Guo Xu, Династия Минг

Шън Нун

Хората следвали примерът на Фу Си да наблюдават природата. Така се снабдявали с ядливи растения и питейна вода, обаче невинаги намирали правилните растения, които стават за храна. И така понякога се натрявали и умирали, в най-добрия случай растенията не били с добър вкус.

Шън Нун (на японски Шинно) вкусва билки, за да разбере качествата им; японска картина от 19 век.

Шън Нун, богът на земеделието, се намесил и помогнал да се реши този проблем. Насочил ги към определени зърнени храни, които могат да се сеят и жънат, обяснил им за различните видове почви: плодородни, безплодни, добре отводнени, твърде влажни или сухи, за да могат по-добре да преценят дали стават за растениевъдство. Така намелели умиращите от храни, а хората започнали да стават все по-добри земеделци и като цяло земеделието се открило за тях като добра прехрана. Селищата из Китай се замогнали и броят им значително нараснал.

Шън Нун не отстъпвал по познания за природата от самия Фу Си. С течение на времето, хората се допитвали до Шън Нун за видове растения, които са годни за събиране, отглеждане и разнообразие на храната. Спрели да ядат непознати растения, освен когато се посъветват с него за годността им.

На свой ред, Шън Нун, решил да пробва всички растителни видове в Китай. Разбрал кои са безвредни, кои не са; кои са горчиви или сладки; кои стават за ядене. При това начинание Шън Нун не се боял да се отрови при опитите, тъй като бил безсмъртен и отровните растения не могли да го убият, но веднъж поради огромното разнообразие, боледувал седемдесет пъти за един ден.

Събраните знания, богът дарил на хората. Така те придобили познанието за билките и растенията, както и започнали да се хранят здравословно и разнообразно. Знаели кои плодове през кои сезони се берат, кои зеленчуци, корени и листа да взимат и приготвят.

Шън Нун забелязал, че всичко това било твърде трудоемко, и за да им помогне още веднъж, им подарил едно изобретение – ралото. Така земеделската работа се улеснила в това да орат и засяват различните видове плодове и зеленчуци, и да се хранят благодарение на цялото познание за храните от Шън Нун.

Хуанди

Хуанди, или известен още като Жълтия император, бил последният от тримата митични носители на цивилизацията в Китай. Това бил първият император на обединен Китай, а легендата твърди, че е наричан Жълтия император, поради символизма на жълтия цвят, който се свързва със земята като природен елемент. Хуанди обаче бил роден като човек, за разлика от Фу Си и Шън Нун, които били родени като богове.

Рождението му обаче започнало с чудо – майка му забременяла, когато видяла мълния да поразява звезда, а Хуанди се родил двайсет месеца по-късно. С израстването му е белязан живот на битки с многобройни врагове в поредица от тежки войни, но накрая наложил властта си над цял Китай.

Дървена щамповка на Хуанди/Жълтия император, династия Танг, 618-907 г.

Както бил роден с чудо, така сякаш и управлението му било белязано с всевъзможни чудеса. Като например, чудновати изобретения от придворните му учени, едно от което било за наблюдение на Луната и звездите, а оттам и създаването на първата китайска система за отброяване на времето и календара. Страната процъфтява, а занаятите грънчарство и дърворезба, стигат до съвършенство. Идните хилядолетия, Хуанди бива споменават като баща на китайската цивилизация.

Управлява страната около век и починал около сто и единайсет годишна възраст. Дракон отнесъл тялото след кончината му, който отлетял на небето и изчезнал в далечината далеч от взора на подчинените му. Нямало съмнение, че Небето го взело и го направило божество. Първият човек станал безсмъртен.