Един ден Тор усетил, че Мьолнир го няма. Великият чук Мьолнир, който му бил подарък поради ловкостта на Локи и джуджето Брок. С Мьолнир Тор бранел Асгард, а и по-голямата част от силата му била в чука и без него бил уязвим. Търсил навсякъде и забелязал бележка в стаята си от великана Трюм, който отмъкнал чука за откуп.

Тор се обърнал към Локи, бог на коварството, за помощ да преговаря с великана. И така Тор и Локи заминали за леденото кралство Йотунхейм. Трюм потвърдил пред тях, че иска голяма награда за чука – за жена искал богиня Фрея. Локи забелязал обаче, че Трюм има слабо зрение и приел искането му за Фрея, защото Тор трябва да получи чука си – с Мьолнир все пак защитава Асгард.

Свикали съвета на боговете и започнали да обсъждат – нечувано, да иска богиня Фрея за жена! Трябвало да има друго решение. А като чула Фрея така побесняла, че огърлицата Бризингамен, която ѝ била подарък от четирите дждужета, се скъсала на парчета. И така боговете измислили по предложение на Хеймдал – Тор да се облече като жена, а Локи да му помогне преоблечен като прислужница.

Тор преоблечен като жена, (1902) Elmer Boyd Smith

Тор побеснял – да го срамят така, да се облича като жена! Локи го смъмрил да спре да се държи като бебе. Зрението на великана Трюм е слабо, Тор ще облече булчински одежди, ще му сложат поправена огърлицата Бризингамен, сребърни брошки ще му бъдат окичени – таман като красивата богиня Фрея. Ще сложат кърпа на лицето на Тор и лицето му ще бъде закрито.

Съдбата на Мьолнир и на Асгард се поставяли пред това унизително за Тор деяние. Известили Трюм, че след девет нощи Фрея ще бъде негова жена.
Потеглили Тор и Локи преоблечени като Фрея и прислужница към света на гигантите Йотунхейм.

Пирът в замъка на Трюм бил голям и богат. Тор и Локи били посрещнати радушно, а Трюм вече тръпнал от вълнение, че Фрея ще бъде негова невяста.  Тор обаче имал огромен апетит и започнал да яде бясно, да пие неутолимо, големи количества храна. Трюм с лошото си зрение запитал защо Фрея има толкова силен апетит, че тя яла като за мъж! Локи отвърнал, че Фрея нямала търпение да бъде с Трюм, затова не се хранела от осем нощи и сега при вида на Трюм ѝ се отворил апетита. Затова толкова нахъсано ядяла и няма търпение да бъде с него.

Великанът се хванал – толкова прекрасна била Фрея в ума му, толкова доволен бил, че тя е вече негова. Поискал целувка от неговата възлюбена, а срещнал гневният поглед на Тор, който святкал като необуздани мълнии. Локи пояснил да не се плаши от този поглед, защото това е погледът на нетърпеливата Фрея, която не е спала от осем нощи. По-голямата сестра на Трюм пък харесала накитите на Тор и Локи, и обещала да се врече във вярност на булката, ако ги получи.

Трюм не обърнал внимание на това. Заръчал да му донесат Мьолнир като дар за прекрасната Фрея. Един прислужник донесъл чука и го поставил пред Тор. Само това и чакал – грабнал дръжката, хвърлил булото. Всички ахнали, Тор бил страшен, гневен, бесен, здраво стискащ чука нанесъл един фатален удар и убил Трюм. Обхванал стаята с гневния си поглед и избил всички великани, изпотрошил им главите.

Хората ликували, те смятали, че Тор защитава човеци и богове от страшните великани, но тази нощ бе срамна – ненужното кръвопролитие бе страшно предупреждение, но и падение.