В началото нямало нищо друго освен безкрайна, тъмна пустош, наречена Хаос. От нейната празнота се появила силата на сътворението. Различните гръцки версии за сътворението я наричат по различен начин. Според едни, това е богинята Евринома, която се съвокупила с праисторическата змия Офион и така започнало сътворението, според други – това е Гея, Земята Майка.

Първичното яйце

Евринома приела формата на гълъбица, която снесла огромно яйце. Около него се навила змията Офион. Като го топлел, Офион измътил яйцето и от него се излюпило всичко на белия свят: Уран – небето, Уреа – планините, Понт – морето и всички планети и звезди. От яйцето се появила и Гея – земята с нейните планини и реки. След това Евринома и Офион отишли и заживели на планината Олимп. Офион, обаче се провъзгласил за единствен творец на космоса и Евринома го наказала като най-напред се опитала да го отстрани, а сетне, понеже той не отстъпвал, го прокудила завинаги в Подземното царство.

Земята Майка

Според други версии първосъздателят е Гея – земята. Уран – мъжката персонификация на небето оплодил Гея като изпратил животворна вода (дъжд) върху нейната повърхност. От този съюз се родили не само езерата и моретата, ала и първите същества, населяващи земята. Най-напред се появили хекатон-хейрите – великани със сто ръце и петдесет глави. След това се появили циклопите, гиганти с по едно око, известни със силата и сръчността си на ковачи на божествените оръжия. Те си навлекли гнева на Аполон, който ги убил, отмъщавайки за смъртта на сина си Асклепий, поразен от мълнията на Зевс. Духовете им продължили да обитават пещерите – подземните ковачници в недрата на Етна.

Според друга версия, силата и уменията на циклопите плашели Уран. Обезпокоен, че могат да го лишат от властта му, той сам ги прокудил в Подземното царство.
Най-значимото поколение богове произлезли от Гея

No photo description available.

и Уран, били титаните. Те станали първите управници на земята и заедно със своите сестри титанки създали семейства. Техните деца били едни от най-могъщите богове и богини като Хелиос – Слънцето, Селена – Луната и Еос- Зората, които били деца на титана Хиперион. Най-голямото влияние придобили олимпийските богове – децата на Кронос – водачът на титаните.