Символи

Обеци и уши символизъм

Обеци и уши символизъм

Ухото има силна символика в различни култури и учения. Свързва се със спиралата и Слънцето, а самата ушна мида с вулвата. Малките уши могат да символизират срамежливост или ниско самочувствие, докато големите уши – екстровертност, лекота и адаптация.

Злато – Символика и значение, Част Първа

Злато – Символика и значение, Част Първа

В античността със златни инструменти се изравяли билки, заради вярването на целебната сила в златото, а златни накити в съчетание със скъпоценни камъни, се приемало, че са силни талисмани против зла/черна магия (в противовес на златото/светлината).

Пръстен – Символ и значение

Пръстен – Символ и значение

Заради геометричната си форма на безконечен кръг, пръстенът е представител на необятност, неограниченост и вечност.  С тази символика не било чудно защо бива предпочитан и носен предмет от владетели до мистици, тъй като вложената мисъл подчертавала връзката към Юпитер според римляните или дори връзка със символа Уроборос, който представлявал цикличността в природата и живота.

Око Символика: Как Третото око и Окото на Провидението са свързани

Око Символика: Как Третото око и Окото на Провидението са свързани

Окото е важен сетивен орган, и според култура на човека, която е предимно визуална в изкуствата и възприятията, се смята за най-важен. В символознанието (Всевиждащото око, Окото на Хор, Хамза, Окото на Буда – все известни примери, които носят един корен на познание) винаги се асоциира с „духовното зрение“, „прозорецът към душата“, формирането на възглед (поглед; мнение), също така „изпращащ силови лъчи“. Олицетворение на способността за духовна и физическа изразителност. Интересен контраст е, че според много култури, зли същества могат да вкаменяват или правят субекта пред тях беззащитен за взора.

Мълнията е в основата на живота

Мълнията е в основата на живота

Появата на живот на Земята интригува учени, изследователи и любители от много време. Интересна новина в сферата на науката, е че първичните мълнии може би играят много по-важна и основна роля за живота на планетата ни, отколкото първоначално се смяташе. (Статия за...

Мъгла – Символ и Значение

Мъгла – Символ и Значение

Мъглата е общ символ на неизвестното и медиаторът между реалността и нереалността (илюзията, сънищата, привиденията, виденията, гадаенето). Според келтите, северозападно-географски, мъглата е била „завесата“ между реалността и мъглявината на островите.

Пчела – Символ и Значение

Пчела – Символ и Значение

Според изследванията на Ханс Бидерман, пчелата изпъква като особено обожествявано насекомо-символ на работливост, царственост, благородство, благородни ценности. Има сведения от стари времена как хората събирали мед от диви пчели, а малко по-късно разбират как да ги опитомяват и да произвеждат мед за консумация. В употреба влизал медът за изготвянето на медикаменти, ферментация, а самият им восък за правене на свещи. В древен Египет, където пчеларството е документирано от около 2600-та година пр. Хр., сведенията показват, че медът се използвал и в процедурата на мумифициране

Костенурка – Символ

Костенурка – Символ

В патристиката (философията и теологията на отците на църквата) срещаме костенурката като символ на земята, а св. Амброзий навръзва корубата на костенурката с античната лира – струнен инструмент с черупка от костенурка като база и седем струни. А пред-християнско време, черупката се използвала за магии, амулет срещу зли очи, предотвратяване на бури, градушки или черна магия.

Орел – Символ и Значение – Символика

Орел – Символ и Значение – Символика

Орел Символика „Царят на птиците“,  е известен като символ на щурмуващата небесата мощ и защитната боеспособност, поради което на първо място се среща като хералдически символ върху много гербове и държавни емблеми, където въз основа на симетрична стилизация...

Какво символизира водата

Какво символизира водата

Водата често се е асоциирала в различни култури като връзка с отвъдното, водите под земята като „праисторически хаос“, падащата вода като „благословена живителност“, водовъртежите като трудности в живота, а ромонът на тиха река – тих и спокоен живот. Езера и вирове са обители на природни духове – русалки, водни духове, водни демони с прорицателски способности.

Над 60 статии за чист нов уебсайт

Follow Us

Terms&Conditions, Privacy and DMCAYou cannot copy content of this page

Pin It on Pinterest