Маймуната или известен още като Кралят на маймуните (Суон Уконг, (孫悟空/孙悟空), е персонаж от китайската митология и главен герой от китайския роман „Пътуване на Запад“. В романа той е маймуна, която се родила от камък и благодарение на таоисткото учение придобива фантастични сили, но след множеството пакости самият Буда го наказва под една планина. Маймуната придобива 72-те земни трансформации, с които може да се превъплъти в различни животни и предмети. Изкусен боец, пакостник, може да манипулира времето, изключително бърз, с големи скоци преминава огромни разстояния (54 000 километра) и силен последовател на даоисткото движение обучаван от самия Лао Дзъ.

Раждането на Маймуната

Родил се в гората, но отличен магьосник бил Маймуната. Искал да се усъвършенства, затова станал ученик на даоистки безсмъртен, който го научил на още и най-разнородни вълшебства. Маймуната имал способността да прелети хиляди километри, да променя външността си по свой уклон. Бил най-опитният представител от вида си на земята.

Уменията му нямали равни на себе си, обаче бил голям пакостник – обичал да погажда номера. Навличал неприятности, затова даоистите, с които учел, го отпратили и той станал водач на събратята си в гората.

Големи и малки маймуни били впечатлени от уменията на Маймуната, а той използвал силите си, за да побеждава враговете. Организирали му голямо празненство, на което обаче Маймуната така се напил, че заспал пиянски сън и царят на подземния свят го пленил.

Наказанието на Маймуната

Разкъсал веригите, с които бил окован, и пакостливата Маймуна откраднал книгата с наложните на душите наказания. В нея подобно съдниците на подземното царство описвали прегрешенията и добрините, и всичко за живите. Вътре видял и колко ще живее Маймуната – краят му щял да дойде на 342 години. Това не се понравило на Маймуната, зачеркнал името и годините, както и тези на своите близки, и така станал от безсмъртните. Съдниците не оценили пакостта на Маймуната и отишли да се оплачат пред Нефритения император за това вмешателство. Императорът много се ядосал и намислил да изпрати огромна армия, за да се справи с пакостника.

Обаче размислил, и вместо да хаби сили и ресурси, решил че най-добре щял да го залъже със занимание, което да го ангажира с полезен труд. Така Маймуната бил назначен за пазител на императорските конюшни и се държал подобаващо.  Отначало приел работата с особено внимание и смятал, че е достоен за този високопоставен пост, но после осъзнал, че единствено така императорът го занимавал, за да не пакости.

Ядосал се Маймуната, започнал да чупи всичко де може да се счупи в двореца на Нефритения император, предизвикал всевъзможни проблеми, и когато стражата дошла да го озапти, Маймуната избягал в планината Хуагао. Благодарение на магическите си сили, както и да се опитвали да го хванат, той все им се изплъзвал.

Императорът преосмислил ситуацията и разбрал, че най-добре да се договори с него и го назначил пак на правителствена служба. Този път да пази прасковите в прасковената градина, която всъщност била източник на безсмъртието. Прасковите дарявали нетленност и вечен живот, на всеки, който опита от тях.

Маймуната се бие с демон на вятъра, “Пътуване на запад”

Градината на безсмъртието

Кралицата майка на Запада, Си Уанму, имала рожден ден и боговете организирали фестивал на прасковите в небесната градина по този случай. Всякакви богове били поканени, но не и Маймуната, и той страшно се ядосал. Отмъстил им като се промъкнал през нощта в градината и изял всички праскови. Постигнал целта си, станал безсмъртен и едновременно провалил тържеството. После избягал в дома на даосткия мъдрец Лаодзъ, където пък откраднал хапчетата за безсмъртие на мъдреца. Прасковите в комбинация с хапчетата, Маймуната станал още по-опасен враг на боговете. Напуснал дома на мъдреца и замислил следващият си номер.

Опитал се да завладее рая, войниците пак тръгнали да го преследват, а той пак се скрил в планината Хуагао. Императорът решил да убие Маймуната, защото вече проблемът бил прекалено сериозен. Но това било невъзможно, поради погълнатите от Маймуната праскови и хапчета на Лаодзъ. Нямало друго решение, освен да се обърне към Буда и да поиска съвет как да се справи с пакостника.