Мидир или Мидхир е син на Дагдата (божество и друид на плодовитостта и агрокултурата в ирландската митология), с ярко жълта коса, се появява на кафяв жребец в зелена мантия, червена бродирана туника със златна брошка и сребърен щит със златен ръб на гърба със сребърна лента (описано в текста Tochmarc Étaíne, олстърски цикъл). „Той беше справедлив през цялото време, но през тази нощ беше по-справедлив“, така бива описан от Eochaid Airem, върховен крал на Ирландия.

Семейството на Мидир е също толкова причудливо, както митът за него. Жена му била Фуамнакх (Fuamnach, вещица от Туата Де Данан), която бива обезглавена от приемния му син Енгъс (Aengus, божество на младостта, поезията и любовта), а дъщери му били Мача (Macha, една от “трите Моригни”, суверен на Ълстър, богиня на плодовитостта и войната) и Бри Брюхбрек и Огниад (или Ойкнис), която е майка на Сигмал Каел. Освен Енгъс, син му е и морското божество Лир (Lir).

Мит за Мидир и Айдийн

Бог Енгъс Ог имал гост – принцът от Туата Де Данан Мидир, който тръгнал към дома му в Бруу на Боня, край река Бойн. Там случайно срещнал красивата млада принцеса Айдийн. Влюбил се на мига Мидир и напълно забравил за жена си, отвел Айдийн в дома на Енгъс и заживели заедно за една година.

Мидир и Айдийн се върнали в двореца на Брий Лей. Жена му Фуамнакх посрещнала мъжа си и неговата нова жена и ревност се загнездила в нея. Въвела Айдийн в спалнята за гости и с магия я превърнала в локва на пода пред огнището, топлината превърнала водата в красива червена мушица. Мушицата отлетяла да потърси за помощ Мидир и той разбрал, че Фуамнакх ѝ е причинила тази трансформация. Тя оставала любима и утеха на Мидир, дори и в този си вид. Фуамнакх се гневяла на съпруга си и призовавала мощен вятър да я издуха. Така мушицата била отнесена в дома на бога Енгъс Ог, и когато Фуамнакх узнала това, отново призовала вихъра да я прогони.

Вятърът я носел седем години, докато накрая се озовала в палата на ълстърския вожд Етар. От всичко това била много изморена и изтощена паднала в чашата с вино на жената на Етар, и я погълнала, когато отпила от питието. След девет месеца жената на Етар родила момиче и го кръстила Айдийн. Така Айдийн се родила отново.

Айдийн

Айдийн пораснала в прекрасна красавица, както в предишното си превъплъщение. Толкова красива, че привлякла вниманието на ирландския крал Йиохи и я взел за жена. Заживяли в двореца му в Тара, ала братът на краля, Айлил, също се влюбил в Айдийн.

Докато Айдийн се грижела за него, Айлил се обяснил в любов и я умолявал за романтична среща извън дома на Йиохи. Не искала да откаже, а съвестта я раздирала и не искала да предаде Йиохи. Въпреки това се съгласила, но Йиохи се успал. Два пъти още се уговаряли, и двата пъти Йиохи се успивал.

Айдин на всяка среща се виждала с някого, който имал облика като на Айлил и на третата среща предизвикала загадъчния мъж да се разкрие – пред нея се изправил в цялата си бляскавост предишният ѝ любим Мидир! Напразно се опитвал да придума Айдийн да се върне с него обратно в Брий Лей, но тя отказвала. Веднъж успял някак си да я убеди, но тя поставила едно условие: ако успее да убеди съпругът ѝ да я пусне, то тогава тя щяла да тръгне с него. Мидир се съгласил и си тръгнал.

Изпитание

Един ден Мидир се появил в двореца на Йиохи и го поканил на партия шах. Айдийн била уверена, че Йиохи няма как да я пусне, но не очаквала, че след няколко игри, Мидир предложил, който победи последната партия да поиска каквото пожелае. Спечелил играта и поискал прегръдка и целувка от Айдийн. На Йиохи не му се нравело, но нямало какво да направи, все пак загубил и уважил искането на Мидир.

В уреченото време за наградата на победителя, Йиохи позволил на Мидир да прегърне жена му и се случило нещо забележително: двамата се издигнали във въздуха преобразени на два красиви лебеда и излетели през един прозорец на двореца. Отлетели към Брий Лей и заживели щастливо.

Ийохи обаче не се примирил и след девет години опити да отвлече Айдийн, все не успявал. За да има примирие Мидир предложил на Йиохи да си върне съпругата, ако успее да я разпознае насред шейсет красавици, които имали удивителна прилика с Айдийн. Всяка една поотделно се явила пред краля, а Йиохи бил смаян, но и уверен, че ще посочи Айдийн, когато красавиците наливат вино. Посочил една от красавиците и уверено се прибрал в Тара. С почуда обаче разбрал, че това не е Айдийн, а дъщерята, която ѝ се родила докато били заедно.