В двора на крал Конър в Ълстър Кухулин израсъл заедно с рицарите, които се сражавали с царя, от Червения клон. Кухулин се влюбил в красивата Иймър, чийто баща Форгал не одобрявал това, и затова убедил Конър да изпрати Кухулин надалеч да изучи военното изкуство от магьосницата Скаякх, далеч през морето в Шотландия.

Конър се съгласил и отпратил Кухулин в крепостта на магьосницата Скаякх. Крепостта се намирала на остров Скай при шотландския бряг, далеч както му бил заръчал Форгал. След дългото и тежко пътешествие, Скаякх се съгласила да обучи младия войн, да му покаже тайните на военното изкуство и отпърво го научил да хвърля вълшебното копие Гай Булга, което винаги попадало в целта.

През това време Скаякх воювала с жена воин на име Ийфа – способен воин и ожесточено племе, големи противници. Кухулин искал да изпробва новите си бойни умения и изявил желание да помогне на Скаякх, а докато по време на битка, самата жена-воин предизвикала магьосницата да ѝ прати на силния си герой, за да го победи, то Скаякх пратила именно Кухулин. Той надвил Ийфа, но я пощадил. Влюбил се в нея, скоро тя му родила син.

Дошло времето Кухулин да се завърне  в Ирландия. Нарекли детето Конла. Дал на жена си златен пръстен, който да сложи на палеца на порасналия Конла, и когато бил достатъчно голям да отпътува и да потърси баща си в Ирландия, но да не казва името си на никого, да не спира при никога, и да не отстъпва никога пред тоз, който го предизвика.

Завърнал се Кухулин в Ирландия и против мнението и волята на бащата, оженил се за Иймър. Дошъл денят, в който крал Конър и рицарите от Червения клон, след седем години, се събрали на брега и забелязали приближаващ се бронзов кораб със златни гребла. В него видели едно момче, което замеряло птици с прашката си, сваляло ги живи, после ги пускал в небето и отново ги свалял, но този път изпявал нота със страшна сила, че чак падали на борда.

Конър обаче изпратил Кондира, един от неговата свита, защото при гледката на момчето свалящо птици, то какви ли били мъжете – непобедими и страшни воини? Не искал да рискува, затова Кондира трябвало да убеди момчета да не акостира на брега. Попитал за името му, но момчето отказало да се представи и казало, че не ще отстъпи пред никого, освен ако не бъде победен.

Кондира не искал да се пробва да го победи в двубой, затова се върнал при крал Конър и му съобщил отговорът на момчето. Друг рицар от Червения клон на име Конал, се престрашил. Не знаели, че това обаче е синът на Кухулин Конла, който с изстрелите от прашката си, от въздушната струя било достатъчно да събори Конал. И така и станало, а когато се съвзел, Конла го отвързал.

Леталният край

Кухулин следял всичко и искал да прекрати всичко това. Струвало му се страшна наглост от страна на момчето, но жена му Иймър някак си знаела вътрешно, че това е Конла и умолявала Кухулин да не отива – не искала бащата да погуби сина.

Кухулин обаче не искал да чуе. Стигнал и решително запитал момчето за името му, но то отказало и се впуснали в страшна битка. Първо с мечове – Конла ловко отрязал косата на баща си с един замах на меча. После се сборичкали – Конла преборил баща си отново. Накрая се сбили във водата, и когато Конла отново започнал да надделява, Кухулин изпаднал в бойна ярост и запратил копието си Гай Булга с крак – то улучило целта си, защото винаги така ставало с това вълшебно копие, и Конла паднал като кръвта му се смесила с вълните.

Кухулин вдигнал тялото на умиращото момче и забелязал на палеца му златния пръстен, който сам дал на Ийфа и завещал на сина си. Пълен със скръб при осъзнаването, че покосил собствения си син, Кухулин отвел Конла на брега при другите герои, а те невярващи, че това е синът му. Конла потвърдил и поискал да прегърне всеки от героите. Всички един по един го прегърнали и последен Кухулин – Конла издъхнал в ръцете му.