Много митове и описания, в миналото Земята е претърпяла катаклизъм – потоп, който удавя митологични персонажи, за да пречисти земята от техните нечестиви деяния. Трудно в света на науката би се доказало такова нещо, но ето че нови изследвания хвърлят интересна светлина върху миналото на планетата ни.
(Гръцки мит – Потоп тук), (Китайски мит, споменаване на Потопа тук) , (Сътворение според Скандинавската митология тук)

Според нов анализ, който засяга характеристиките на мантията на Земята, светът в миналото някога е бил един огромен воден свят. Обширен океан обхващал Земята, като много малко земна маса била на повърхността. Според екип от изследователи от Харвартския университет, отводняването на цялата тази огромна маса вода, бива “изпивана” дълбоко в мантията. В доклада на изследователите пише:

“Изчислихме капацитета за съхранение на вода в твърдата мантия на Земята като функция от температурата на мантията,.Открихме, че капацитетът за съхранение на вода в гореща, ранна мантия може да е бил по-малък от количеството вода, която понастоящем има мантията на Земята, така че допълнителната вода в мантията днес би била обитавана на повърхността на ранната Земя и би образувала по-големи океани. Резултатите ни показват, че може да се наложи да се преоцени дългогодишното предположение, че обемът на повърхностните океани е останал почти постоянен през геоложкото време.”

От години се говори, че дълбоко под земята се съхранява много вода (хидросилни групи съставени от кислородни и водородни атоми). Екипът на изследванията по събраните данни от намерените минерали (оливин, рингвудит), работят по хипотезата, че развитието на капацитета на мантията от зараждането на Земята преди 4,54 милиарда години, е нараснало от тогава.

„Капацитетът за съхранение на насипна вода в твърдата мантия на Земята е бил значително повлиян от светското охлаждане поради зависимия от температурата капацитет на съхраняващите минерали в състава му. Днес капацитетът за съхранение на вода на мантията е 1,86 до 4,41 пъти по-голям от съвременната повърхностна океанска маса.”

Това се връзва с предишно проучване, в което поради изобилието на определени изотопи кислород, Земята преди 3,2 милиарда години е имала по-малко разкрита суша, отколкото сега. Това поставя и други въпроси, като например зараждането на живот на Земята и дебатът дали животът се е формирал от соленоводни океани или сладководни езера на сушата. Ако предположението, че в миналото е имало огромен океан покриващ почти цялата площ на Земята, то това би хвърлило интересна светлина за произходът на организмите.

В допълнение, изследването може да е важно и за търсенето на извънземен живот, тъй като планети с океански характер, изобилстват във Вселената. Това може да насочи по-добре разбиранията ни как да търсим форми на живот във водни басейни на други планети и спътници и в нашата Слънчева система (например Европа и Енцелад).

Изследването е публикувано в AGU Advances.