Локи изкупува вината си с дарове

Локи, богът на хитростите, пакостите и коварството. Неслучайно бива известен така, репутацията му го преследвала навсякъде, но заслужено. Както когато на шега решил да обезобрази главата на съпругата на Тор – Сиф. Красива била съпругата на Тор, с дълги руси коси на букли, златни. Но Локи от скука, решил да се покатери в спалнята ѝ, докато спи една нощ и да отреже златните коси. По това време само робините били гола глава, а и все пак това била Сиф – богиня. На сутринта, когато Сиф осъзнала, че някой се е подиграл така жестоко с нея, Тор се досетил, че само един може да си позволи такова нещо.

Намерил Локи, хванал го за гърлото и го заплашил, че ще го изпотроши до малки костички, заради наглата простъпка. Локи обаче, бог на хитростта, започнал да убеждава, че ще възвърне косата на съпругата му, но Тор стиснал по-здраво врата му. И Локи добавил, че не само косата ще ѝ върне, но и ще донесе дарове за боговете, и то най-прекрасни и вълшебни дарове. Локи имал едно денонощие да изпълни обещанието си.

Синовете на Ивалди и трите дара

Талантливи занаятчии били джуджетата известни като Синовете на Ивалди. Именно при тях отишъл Локи и ги убедил да направят косата на Сиф, както и да направят още дарове, за да спази обещанието, което е дал.

Дждужета, (1895) Lorenz Frølich

Синовете на Ивалди наистина били изкусни – изковали новата коса на Сиф от чисто злато. Растяла като истинска, а блясъкът ѝ бил сравним само със слънцето и житните класове в прекрасен ясен ден.

Вторият дар-чудо от джуджетата бил корабът Скидбладнир. Удивителен кораб – хващал посока от раз, хващал вятъра, в чиято посока трябвало да отиде. Най-хубавата част била, че корабът бил направен от малки частици, и така където стигнел, лесно можел да се свие и сгъне под формата на шал, да го сложат в кесия или да го пренесат, както си пожелаят.

Третият дар бил копието Гунгнир. Изработили го Синовете на Ивалди, а джуджето Двалин наблюдавал и давал насоки как да стане. Красиви руни изписали по острието му, същите руни, които по-късно Один разчита в просветление, когато се увесва от Дървото на живота Игдрасил. Дръжката на копието, така умело изработена, че всеки който хвърлил копието, независимо дали е добър копиеносец или не, винаги уцелвал в целта и поразявал врага си.

Облогът и другите три дара

Джуджета и дарове,  (1902) Elmer Boyd Smith

Новата коса на Сиф, великолепният кораб Скидбладнир и копието Гунгнир наистина били майсторски произведения. И джуджетата много се гордеели със своите творения. Локи забелязал това и подкладил – обзаложил се с друго джудже на име Брок, че брат му Синдри не би могъл да се съревновава с произведенията на Синовете на Ивалди.  И заложил главата си. Ударил гордостта на Брок и Синдри и се обзаложили с Локи.  

Тутакси Синдри метнал свинска кожа в пещта, а Брок не спирал с духалото. Придошла отнякъде муха, която зажужала и ухапала Брок по ръката, но това не нарушила работата му. Не след дълго Синдри извадил от пещта златочетинест глиган на име Глинбурсти. Глиганът можел да препуска по въздух, по вода, по-бърз от всеки кон, а златната му четина осветявала всяко мрачно място и всяка тъмна гора.

Втори дар на Брок и Синдри бил пръстенът Драупнир. При направата му пак долетяла муха и ухапала Брок по врата по-силно от преди. Не прекъснала джуджето и не след дълго златният пръстен Драупнир бил изваден от пещта. Вълшебното му свойство било, че на всеки девет нощи пускал осем златни прекрасни пръстена.  

За третия дар Синдри хвърлил в пещта къс желязо, а Брок работил с меховете. Този път нажили клепачите му, Брок се хванал за очите, кръв го заслепила. При направата на дара, работата била нарушена, ритъмът изкривен, а дръжката счупена. Третият дар бил невероятният чук Мьолнир, но заради досадното насекомо дръжката му била по-къса. Мьолнир обаче все пак бил невероятно произведение на изкуството – винаги улучвал враговете и винаги се връщал при господаря си, когато биде хвърлен.

Отсъждането на победителя

Локи спечелил, но джуджетата не били съгласни и се явили пред съвета на боговете, за да отсъдят истинският победител. Първи били Синовете на Ивалди, които връчили новите златни коси на богиня Сиф, чудодейният кораб Скидбладнир на бог Фрей и на Один – копието Гунгнир с изписаните руни по острието.

Дошъл редът на Брок и Синдри. На Фрей дали глиганът Гулинбустри, за да пропъди всеки мрак; на Один пръстенът, от който капели още прекрасни пръстени – Драупнир; а на Тор – всесилният чук Мьолнир, за който мощта му е толкова голяма, че дори била неописуема.

Асите обаче отсъдили в полза на Брок и Синдри. Тор хванал Локи за врата и таман да отсече главата с брадвата, Локи вдигнал ехидно пръст и пояснил – облогът е за главата му, не за вратът му. Така обезглавяването е невъзможно. Локи се измъкнал, но при все всички невероятни дарове, си останал богът на пакостите и коварството. Поради това, джуджето Брок гневен, че бил измамен от Локи, зашил устните му една за друга.