Митове за Етна

Етна е вулкан в североизточната част на остров Сицилия в Италия. Височината му достига 3323 метра с 200 кратера и лавови потоци по склоновете му. Възрастта на вулкана е около 300 хиляди години. Записано първо историческо изригване е през 475 година пр. Христа, а най-мощното му изригване е на 11 март 1669 година и трае цели четири месеца. Вулканът взима 20 000 жертви с унищожени 50 града.

Хефест

Гръцките древни легенди за вулкан Етна говорят, че Етна е работилницата на бог Хефест, който бил божественият ковач на боговете изковал множество дарове за тях. Когато Зевс изгонил Хефест от Олимп, Хефест буквално пада на остров, в който създавайки яма от високото падане, решава да е новата му работилница. (Мит за Хефест)

Циклоп

Легендите говорят, че Етна е Циклоп, който от ревност убил сина на бог Пан Ацис, за да вземе възлюбената му нимфа Галатеа. Едното око на Циклоп е гърлото на вулкана, който бълва жупел и пепел от горящата си страст. Друга версия разказва, че циклопът държал ковачница, където изработвал стрели използвани от всемогъщия Зевс.

“Ковачницата на Циклоп”, принт от 16-ти век на Холанд по картина от Титиан

Тифон

Друга легенда казва, че това е домът на огромният Тифон, с когото Зевс се сражава и го сразява в ужасяваща битка. Зевс за наказание връзва Тифон в по краищата на Сицилия, а главата му под гърлото на вулкана. Бил подложен на изтезание навеки, а вълненията на вулкана бил неговото гневно недоволство.  (Мит за Зевс и Тифон)

Еол

Богът на ветровете Еол, според легендите, затворил могъщите си ветрове в пещерите на Етна. Слънчевият добитък, който бива изяден от хората на Одисей, пасял по склоновете на Етна. В тази връзка се твърди, че град Таормина е пряко свързан с този мит поради значението на името на града, който произлиза от „таврос“ – бик, а наблизо в долината се извеждал добитъка и била наречена „Долината на воловете“.

Зевс сразява Тифон, 550 г. пр.н.е.

Персефона

Богинята също бива спомената в митовете, като обичаща да събира цветя по долните склонове на Етна и да танцува с нимфите в равнините на вулкана. Когато Хадес я отвлича, разтворил цепнатина на вулкана към Подземния свят. (Мит за Персефона)

Енцелад

Гневът на великана Енцелад, който се бунтувал срещу боговете, бил сломен от тях като го убили и изгорили в пламъците на Етна. Ужасяващият вулкан има дори мит, че самият Тартар, от който се бояли и богове и титани, бил под планината.

Света Агата

По-късна легенда, 252 г. след н.е., при едно от големите избухвания на вулкана, Света Агата умряла и хората от Катания в нейна чест носели червени воали и се ходели на поклонение в близост до потоците от лава.

Артур

Но легенди имало не само в античния свят. Чак в саксония, за легендарния Крал Артур легенда се носела, че пребивава на замък на върха на Етна, а според друга легенда от бретонците – Моргана ле Фей и брат ѝ Артур живеели там. В уелските легенди Артур е представен и като „крал джудже в райския свят“, а Етна като подземен свят. Така също са наричали Артур и „Владетел на антиподите“, по-късно транслитериран в сицилианска версия от бретонци, които били възхитени от представата за такъв вулканичен дом.  В средновековни пасажи от произведенията на Гервазий от Тилбъри и Цезарий от Хайстербах (краят на 12-ти век), Артур се завръща на изгубен кон, който се бил заблудил в подземното царство под Етна.

Моргана ле Фей

В един от артурските романси Jaufre, оцелял на окситански (датиран 1180-1230 г.), Морагн ле Фей е кралица на феите в богатия подземен свят. Дворецът ѝ се намирал именно там. Тя стигала до царството си не през склоновете на Етна, а чрез „фонтан“, което потвърждава илюстрирането ѝ в сицилианските легенди като „огнена кралица“.

Хезиод говори за изригванията на Етна, а гърците Пиндар и Есхил споменават изригване през 475 г. пр.н.е. Изригване от 396 г. пр.н.е. не позволява на картагенската армия да достигне Катания, а от 1500 г. пр.н.е. до 1699 година има записи на 71 изригвания, от които 14 са преди новата ера.

Може би първият опит за отклоняване на поток от лава се случва през 1669 година, когато вулканът изхвърля около 830 милиона кубически метра лава. Изригването се случило по цепнатина, която се отворила над град Николози, разраствайки се в пропаст, от която изтичала лава.

Една по-съвременна легенда за вулканът е тази за английската кралица Елизабет Първа (1533-1603 г.). След смъртта ѝ, легендата говори, че била хвърлена в Ада през гърлото на Етна и самият дявол я завлякъл към дебрите на Подземното царство. По-късно изтерзаният ѝ призрак се явява на адмирал Нелсън през 1799 година и му „подарява ковчег“, в който била пантофката, която паднала когато Дяволът завлякъл Елизабет в Ада.

Древният Атлит Ям и Етна

Историята на древния Атлит Ям вдъхновява, както историци, така и любители на древните цивилизации. В откритията се предоставят най-ранните известни доказателства за агро-пасторално-морска система за съществуване на брега на Левантин. А потапянето му под вода се смята, че е поради цунами, причинено от изригването на вулкан Етна преди 8500 години!

Подводният град се намира на 8-12 метра под морското равнище в Средиземно море в залива Атлит и се датира между 8900 и 8300 години. Площта му е около 40 000 квадратни метра и е град от последния период от неолита преди грънчарството. Открити са правоъгълни къщи, кладенец, скелет, купчини риба приготвена за съхранение и търговия. Откритието подготвената търговия на риба навежда на мисълта, че градът е изоставен внезапно, именно поради природното бедствие причинено от вулкана Етна. Италианският национален институт по геофизика и вулканология в Пиза, дава свидетелства от вулканичен колапс на източния фланг на вулкана Етна, който причинява огромна 40-метрова водна стена (цунами).

Но този град не е бил под вода първоначално. Предполага се, че съвременната брегова линия била на около 1 километър западно от сегашното крайбрежие.

Градът открехва врата към древността и дава нови сведения за миналото и зората на човечеството. Кладенецът се смята, че е най-древният кладенец намиран някога. Открит е и каменен полукръг, който съдържа 7 шестотинкилограмови мегалита, а в самите камъни са издълбани следи от чаши и са разположени около сладководен извор. Това предполага за воден ритуал с бокали. И всичко е под вода заради страховитият Етна, покровител на Хефест, Циклоп и Тифон – наистина могъщ вулкан обвит в древни митове и съвременно страхопочитание.

Подводна снимка на Атлит Ям, Израел, Moshe Stekelis Museum of Prehistory exhibition