Винаги когато се споменават подвизите на Кухулин, то те са свързани най-често с краля на Ълстър Конър, както и неговите рицари от Червения клон. С кралицата на провинция Конахт Мейв и нейният съпруг Айлил, жителите на Ълстър водели война, а конфликтът бил подкладен от опита на Мейв да открадне един бил. Тази легенда е известна като „Похищението на бика от Куули“, и в нея се описва жестоката кървава война погубила стотици воини.

„Ълстърски цикъл“ се нарича второто традиционно обединение на ирландските митове според изследователи и учени.  Името на цикъла е взето от провинция Ълстър в Северна Ирландия, а героят който най-често бива споменаван и бива един от най-тачените имена в ирландската митология, е Кухулин. Името му първоначално било Шейданда, а по-късно в епично сражение убива хрътката Кулан и се кръщава в чест на този подвиг ( в превод Кухулин означава „Хрътката на Кулан“).

Великият герой Кухулин

Син на Дектира, която е сестра на краля на Ълстър Конър и на героя Дай Данан – Луу Дългоръки, бил най-прочутият сред героите: Кухулин. Израстнал под името Шейданда, придобил смелост и сила през годините, и когато станал на подходяща възраст пожелал да се присъедини към войската в крепостта на краля.

Поел към крепостта на краля Евин Маха, въпреки възраженията на майка си, която се притеснявала, че е твърде малък и неопитен, за да постъпи в кралската войска. Взел със себе си мъничък щит, щеката си за хърлинг и една топка. Бързо изминал пътя, като удрял топката нагоре във въздуха и се затичвал да я хване, преди да е паднала на земята.

След дълъг път Шейданда пристигнал в Евин Маха и забелязъл, че момчета воини играят на хърлинг. Включил се в играта и отбелязвайки точка ги разярил. Започнали да хвърлят по него топките, които умело отбягнал, щеките запратили – и тях отбягнал, накрая метнали копията си, а той ги отклонил с щита си.

Всичко това било неправдиво и Шейданда се разярил. Изпаднал в бойна ярост, видът му станал страшен, а над главата му заблестяла светлина, която се появявала, когато бил в такава нападателна схватка. Победил момчетата, а те разгромени го помолили да им стане защитник. Всичко това, когато Шейданда бил само на седем години.

Хрътката на Кулан

Победената хрътка от Кухулин,  Stephen Reid from Eleanor Hull, The Boys’ Cuchulain, 1904

Един ковач на име Кулан пристигнал пред портите на краля Конър. Тогава вече Шейданда се бил настанил в замъка да живее, а ковачът поканил краля и свитата му на пиршество в имението му. Кралят поканил Шейданда, но той казал, че искал да си довърши играта на хърлинг и кралят тръгнал без него.

Всички насядали на трапезата на Кулан, а пиршеството било богато на ястия и весело настроение обхванало всички. Конър потвърдил, че всички са дошли, и забравил за Шейданда кимнал в знак на съгласие пиршеството да продължи. За да не бъде прекъснато, Кулан пуснал огромната си свирепа хрътка пред дома си да пази имението и гостите от нежелани гости.

Шейданда приключил с играта си и се насочил към пиршеството и наближил дома на Кулан, пред него застанала огромната свирепа хрътка. Оголила зъби, изръмжала и се нахвърлила срещу него. Шейданда бързо запратил с щеката си топката си за хърлинг право гърлото на животното. Вдигнал звяра на задните му крака и разбил главата му с мощен удар.

Кралят чул този шум се сетил, че Шейданда го нямал на трапезата, и че не е дошъл изобщо, притеснил се да не би хрътката отвън да е разкъсала момчето. Всички тутакси се втурнали навън и заварили Шейданда победоносно стоящ над трупа на звяра.

Насъбралите се зрители ликували победата на Шейданда и го въвели вътре на пиршеството. Кулан обаче му било тъжно, че загубил хрътката си – сега кой ще пази имота и дома му от крадци и недоброжелателни люде. Шейданда го успокоил, че ще пази имението, докато обучи друга хрътка за верен пазач. Така прозвището му Кухулин – Хрътката на Кулан, било извоювано и с това име се прочул в цяла Ирландия.

Минавайки един ден покрай Катвад друида, Кухулин чул предсказание за момък, който ще вдигне оръжие и ще се превърне в най-прочутият ирландски войн, но за сметка на това ще има кратък живот. Кухулин искал славата на голям воин и отишъл при краля Конър още днес да получи оръжие. Всички дадени му оръжия той строшил, и накрая кралят дал собствения си меч и копия, които не успял да строши. Така придобил оръжия и щял да изпълни предсказанието на друида Катвад, ала цената на късия живот идвала със славата.