Великан, Гигант и Исполин

В тази статия ще се концентрираме повече върху тълкуванието за гигант като същества близко съпоставими с човешката раса, т.е. без титаните (които са често символични репрезентации на небесни тела), без ледените гиганти (в нордическата митология аналогични на титаните), и без всякакви други исполини и митологични същества от нечовешки характер (като например огромни сепии, животни, растения, насекоми).

Библейска връзка

Преди Потопа – според библейските текстове преди Потопа (Битие), по земята бродели нефилимите („падналите“) и гиборимите – „могъщите“, които някои превеждат и като „великаните“.  Някои привеждат двата термина като тълкувание с намек, че гигантите били „падналите“, които са в противовес с Божията воля.

Книга на Барук/Варуха – една от апокрифните книги, които в много версии на сборника на Библията се изключва или не се признава. Открита е книгата в гръцки вариант, въпреки че се смята, че оригиналът на иврит, а преводи има намерени на латински, сирийски, коптски, етиопски и др.
В тази книга има доста интересни пасажи, като например:

Там отначало се родиха гиганти, прочути и огромни на ръст, опитни в битки. 27Но не тях избра Бог и не на тях откри пътя към мъдростта. 28И те загинаха, защото нямаха разум, загинаха от своето безумие.

Варух, 26:28

А още по-интересен е следният стих:

10 унищожаване на първия създаден, как сега е толкова полезен? И ангелът каза: Правилно си поискал. Когато Бог причини потопа върху земята и унищожи цялата плът и четиристотин и девет хиляди гиганта, а водата се издигна на петнадесет лакътя над най-високите планини, тогава водата влезе в рая и унищожи всяко цвете; но тя премахна изцяло без границите на издънката 

Варух 4:10
Нимрод, картина на Дейвид Скот, 1832

Книга на Енох – една от апокрифните и най-тайнствени текстове, които не са включени в антологията на Библията, но определено дава перспектива какво се случва с демоните, ангелите и споменаването на гиганти.

Нимрод Гигантът – в библейските текстове  (Битие) бива описан като крал „в земите на Шинар“ (Месопотамия). Властвайки над градовете Бабел, Ерек, Аккад и Калнех, записите разкриват историята на хитър владетел, който заставал срещу Божията воля и е в основата на построяването на Вавилонската кула.
Изследователи и учени не могат да асоциират с точност митът към реална историческа личност (някои го свързват с Небукенезер). Различни теолози го описват, но най-голямо впечатление правят унгарските легенди, където е описан като „Нимрод Гигантът“ или „огромният Нимрод“, който е потомък на „най-злите синове на Ной“.  Някои дори смятат, че гигантът построил Вавилонската кула с огромната си сила.  

Давид и Голиат – най-известната библейска история за цар Давид, наследникът на цар Соломон, който побеждава Голиат, който бил огромен. С един камък го поваля и го доубива с меча на падналия Голиат.

Ето и няколко допълнителни пасажа от Библията:

4 В ония дни се намираха исполините на земята; а при това, след като Божиите синове влизаха при човешките дъщери, и те им раждаха синове, тези бяха ония силни и прочути старовременни мъже.

Битие 6:4

33 Там видяхме исполините, Енаковите синове, от исполинския род; и <пред тях> нам се виждаше, че сме като скакалци; такива се виждахме и на тях.

Числа 13:33

11 И те, като енакимите, се считаха исполини; но моавците ги наричат емими.

Второзаконие 2:11

Албион – старото име на Великобритания (описано 4-ти век пр.н.е.) и невероятната история, че в легендите бива описан като „островът на великаните“. Историкът Галфрид Монмутски (12-ти век), разказва за Брут Троянски, който се смята за легендарен основател на Британия. Изгонен от Италия, с група троянци основава Троя Нова (днешен Лондон). Островът бил обитаван от гиганти, които той побеждава и след основаването на Троя Нова се разказва, че остават малко живи гиганти, които по-късно биват убити, а най-известният от тях Гогмагог бива хвърлен от скала от Коринеус (друг легендарен владетел на Британия).
Една от интерпретациите за произхода на Стоунхендж, е че огромните камъни са пренесени от гиганти.

Картина – на преден план великани, на заден план горе вдясно – Брут и войниците му, 1450-1475

Великани по света

Хаик (Hayk) – смята се, че това е основателят на арменската държава. Хаик бил от расата на гигантите, които помогнал при построяването на Вавилонската кула.

Хаик бил красив и обаятелен с къдрава коса, блестукащи очи и силни ръце. Сред гигантите бил най-смел и най-прочут; противник на всеки, който искал да стане владетел на гиганти и герои.

Мовсес Коренатси (арменски историк, 410-490 г.пр.н.е.)

Чики (Txiki) – легенда от един от най-мистериозните народи в света – баските. Гигантите живяли в покрайнините на земите на баските, които не искали да се покръстят, решили да следват старата си вяра и начин на живот в горите. Вярва се, че притежават тайни, които християните не знаели. Според баските, великаните били в основата на строежи, каменни зидове, долмени и мегалитни структури.

Гигантес (γίγαντες) – в древногръцките легенди, раса на гиганти, деца на Уран (небе) и Гая (земя), ясно разграничени, че не са титани, а деца на титани. Първоначално са изобразявани с нормален човешки ръст, но след 380 г.пр.н.е. биват описвани като 3-метрови със змии за крака или люспи на змии на краката. Известни са в Гигантоматия в голямата война на гиганти срещу олимпийските богове.
Циклопите също се приравняват към гигантите.

Посейдон се сражава с великан (може би Полибот), 460 г.пр.н.е.

Даитиас (Daityas) – в хиндуизма така се наричали расата на гигантите. Били деца на Дити (Майката земя) и мъдрецът Кяшиапа. Девите били техните полу-братя и сестри (както в библейските текстове особено в книга на Енох, се намеква, че има ангели, нефилими и хора – три отделни съсловия/касти/раси).  Даитиас били кръвожадни и завистливи към своите полу-братя и сестри девите, и водили войни срещу тях, понякога и в съюз с други раси.

Си-Те-Ка (Si-Te-Cah) – според индианското племе пают, Си-Те-Ка са легендарно племе на червенокоси свирепи великани. Според митовете на паютите, великаните се отнасяли жестоко към едно от децата, което се родило с деформации, и затова Великия Дух ги наказал като позволил на други народи да ги преследват и изтребят.

Куаниметцин (Quinametzin) – в ацтекската митология са гиганти, които са пребивавали в „предишната ера на Слънцето“ (според ацтеките има 5 ери на сътворение и разршуение).  Били над 3-метрови и заради големите си прегрешения, боговете ги наказали и унищожили.  Пирамидата в Чолула и градът Теотихуакан, се смятат за дело на великаните.

Тиртанкара (Tirthankara) – в джаинизма (религия базирана на индуизма), тиртанкара се смятат за много напреднали „спасители“, които на всеки цикъл се спускат по 24-ма и преодоляват капаните на творението, като се освобождават от Колелото на преражданията и показват пътя на другите. Описвани са като гиганти, които взависимост от периода, в който живеят, могат да са с ръст на обикновен човек.  

Калачакра

В тази доктрина прави впечатление нещо, с което може да се обяснят вярванията навсякъде по света и изчезването на гигантите/исполините/великаните, със следното колело:

Цикълът на времето – космологичният вечен цикъл Калачакра (Kālacakra), който се върти вечно, бива разделен на няколко сегмента по 2 полу-ротации: възходяща ротация Utsarpiṇī и низходяща. Възходящата е на просперитет, хармония и щастие, а низходящата на мизерия, хаос и страдание. Според джаинистите по този цикъл и гигантите, които се инкарнират в низходящия поток придобиват по-малък размер, т.е. с ръст на човек, но в миналото са били огромни.

Произход в древността

Тук няма как да не споменем огромните статуии в египетската цивилизация и шумерските клинописни плочки, където човекът е до половината на шумерското божество в седнало положение.

Според авторът  Зекария Сичин, божествата наричани „анунаки“, идват от „небесата“ (отвъд нашата планета), от планетата Нибиру. Когато седналата фигура се „изправи“, то тя би била около 3 метра. Според него плочката показва нашата Слънчева система , и планетата откъдето идват.

Също така тълкува, че „Едем“ (Раят) в библейските текстове е тук на Земята – наименование на колонията Е-Дем, където човекът бил създаден.  

Дори да отречем това тълкувание, плочката показва разликата във височините, а шумерския текст  предхожда библейския, като двете находки предполагат първата записана среща между човек и гигант (може би неговият създател):


Смесете сърцето и  глината, която е над бездната,
Добрите и княжески модници ще сгъстят глината,
Ти, [Наму], създай крайниците;
Нинма [земна майка или богиня на раждането] ще работи над вас,
Богините [на раждането]. , , ще застане до вас при модата ви;
О, майка ми, постанови съдбата на [новороденото],
Нинма ще върже върху него образа (?) На боговете,
Това е човек…

 Крамер, Историята започва 109

Съвременни гиганти

Два типа могат да се нарекат „гиганти“: хипофизен гигант – имат проблем с хормона на растежа и води до потенциални проблеми с опорно-двигателната система, кости, абнормалии; и такива, които са нормални хора, но генетично много високи.

В съвремеността можем да видим и от двата типа, но вторият (много високи нормални хора), будят интерес и определено поставят въпроса за расата на гигантите в миналото.  В следните примери ще бъдат и назовани като националности, да се види ясно, че от всички краища на света има.

В баскетбола могат да се видят много примери: Георге Муресан  от Румъния (2,31 метра), Славко Вранеч от Черна гора (2,29 метра), Шон Брадли от Германия (2,29 метра) , Йао Минг от Китай (2,29 метра), Чък Невит от САЩ (2,26 метра), известният Шакийл О‘Нийл  от САЩ (2,16 метра) и др.

Мануте Бол

Африканското племе Уатуси също се състои от много високи хора над 2,13 метра, а техният крал Чарлс Рудауагва Трети бил 2,10 метра.

Най-високите хора се водят в Южен Судан, потомци на племето Динка – почти всички жители са над 190 сантиметра. Баскетболистът Мануте Бол е от там и е 2,29 метра, а баща му бил старейшина в племето.

Един от най-силните хора на планетата е Хафтор Бйорнсон (Исландия) , който е 2,05 метра, близо 200 кг (издържа на такава огромна мускулна маса, докато много хипофизни гиганти няма да могат).

Най-високият бодибилдър е Оливие Рихтерс (известен като „Холандския гигант“), който е 2,18 метра и около 140 кг.

Най-високите спортисти в бойните спортове са Чой Хонг-Ман (Южна Корея) 2,2 метра; Огромният Силва (Бразилия) 2,18 метра; Стефан Струве (Холандия) 2,13 метра.

Най-високият записан човек в рекордите на Гинес е Робърт Уадлоу – един добър и мил гигант, който бил висок 2,72 метра.

Робърт Уадлоу