В една от най-големите битки в ирландските митове – битката при Мойтура, свръхестествените хора Тууха Дай Данан, начело с героя Луу, се изправят срещу страховитите формори, чийто предводител – великанът Балор, имал „зло око“, което убивало само с един поглед.

Битката при Мойтура известна още като „Битката при Маг Туиреад” (Cath Maighe Tuireadh), е митологичното сражение описано в “Митологичен цикъл” в ирландската/келтска митология и включва две битки: първата близо до село Конг в Ирландия (Cúnga Fheichín), а втората до езеро Лох Арбах (Loch Arbhach). Първата битката е Тууха Дай Данан срещу народа Фир Болг, а втората е срещу форморите (неизвестен народ, в някои интерпретации се смята за магичен тайнствен народ, в други за зли духове тип демони).

Балор (Балар; Balór na Súile Nimhe – „Балор злото око” ): предводител на форморите олицетворяващ парещото слънце. Описван като гигант с огромно зловещо око, а аналогии от други митологии са му Исбададен от уелския фоклор, и Циклоп от гръцкия.

Луу (Лугх, Луг): член на Тууха Дай Данан, един от най-известните герои и богове в ирландската/келтска митология. Героят бил много даровит: майстор в множество дисциплини, воин, спасител. Легендарното му умение с копие оформя името на празника на реколтата, който бива наричан Lughnasadh, което в превод означава „на дългата ръка“.

Митът за Мойтура

Тууха Дай Данан водела ожесточена война с форморите, която започнала след като техният крал Нуа загубил китката на ръката си в сражение. Дай Данан не искали да бъдат управлявани от еднорък крал, и на негово място избрали воин на име Брес. Майка му била от клана Дай Данан, а баща му от форморите, и така той бил свръзката и примирието между двата народа.

За съжаление на Дай Данан Брес се оказал жесток владетел и се отнасял зле към клана на Дай Данан, не ги удостоявал с кралско гостоприемство, не им правил забавление. Форморите трябвало да плащат тежък данък, а героите им били принизени до прости задачи като копаене на ровове и пренасяне на дърва за огрев.

Дай Данан изразили недоволството си и заплашили Брес, че ще го прогонят. Кралят не искал да бъде прокуден и се замолил да управлява още седем години. Дай Данан склонили, но не знаели, че Брес нямал намерение да даде трона си и след изтичането на срока. Един ден отишъл при форморите, за да сбере огромна армия предвождана от героите Балор и Индекх и да подчини Дай Данан.

Героят Луу

Дай Данан върнали Нуа на трона, докато Брес отсътвал. Не след дълго героят Луу застанал пред портите на двора на Нуа с предложението да поведе битката срещу форморите. За да влезе в двора обаче, Луу трябвало да изброи уменията си, които били: ковачество, поезия, свирене на арфа, както и други. Когато ги изредил пазачът му отвърнал, че кралят вече има много поданици, които извършват всички тези неща, а на свой ред Луу отвърнал дали има някой който съчетава всички тези таланти в едно. Тогава пазачът съобщил на Нуа и Луу бил допуснат. И не след дълго впечатлил всички с уменията си, силата си, находчивостта си, че го издигнали като предводител на войските на Дай Данан.

Започнала подготовката за двете страни. Магьосниците на Дай Данан щели да омаломощят враговете и да всеят страх в сърцата им, виночерпците щели да ги морят с жажда, друидите да ги заслепят с огнен порой. Ковачът Гойвниу пък заявил, че ще измайстори нови оръжия, които да заменят всяко счупено такова и ще направи копията така, че винаги да попадат точно в целта.

Злото око на Балор

Кръвожадното магическо копие на Луу, описано в популярната книга на Чарлз Скуайър (1905)

Дошъл денят на сблъсъка. Двете армии се изправили една срещу друго в полята на Мойтура, а Луу обхождал бойните редици като вдъхвал кураж на воините с пламенни слова за победа. Форморите пък имали Балор, който също им давал кураж с присъствието си. Сражението било с дни, много доблестни войни посели бойното поле с телата си и оцветили в червено водите на близката река. За почуда на форморите изпочупените оръжия на Дай Данан се завръщали здрави и поразявали всичките си врагове.

Балор успял да посече крал Нуа. Със злото си око сега се насочвал към Луу, за да го посече и него. Злото му око било специално, то се отваряло единствено по време на битка, а повдигането на клепача му можело да стане само с лост, закрепен към него, за което било нужна силата на четирима мъже. Но отворело ли се, унищожителната мощ излъчваща се от него можела да умъртви всеки като му изсмуквала силите. Такъв бил страшният взор на Балор.

Луу и Балор се изправили един срещу друг и Балор заповядал окото му да бъде отворено. Но Луу нямало да чака и с всички сили запратил с прашката си камък срещу окото, за което отварянето му изгубило ценно време и това било фатално. Камъкът попаднал точно в средата и му избил окото. И камъкът и окото паднали върху форморите и убили десетки от тях. Това бил краят на битката и Дай Данан изтикали обратно към морето форморите.